ایده جشن گرفتن روز تولد سنتی از بتپرستان است. در واقع، بسیاری از مسیحیان، به دلیل رابطه این جشن با آیین بتپرستی، تولد را از لحاظ تاریخی جشن نمیگیرند. بتپرستان تصور میکردند که روحهای شیطانی در روزهایی که تغیرات بزرگی صورت میگرفت، برای مثال روزی که انسان یکسال بزرگتر میشد، در کمین نشسته بودند. یونانیان باستان اعتقاد داشتند که هر فردی روحی دارد که در تولدش حضور داشت و او را تماشا میکرد. آنها میگفتند در کتاب “افسانههای تولد” اینگونه نوشته شده است که ” روح در روزی که فرد متولد شد با خدا یک رابطه عرفانی برقرار کرده است.
شمعها در برابر ارواح پلید عکسالعمل نشان میدادند. آنها نماد و راهی برای برقراری ارتباط با خدایان بودند. شمعها همانند نوری در تاریکی بودند. آلمانیها با شروع سنت جشن گرفتن تولد بچهها در دهه ۱۷۰۰ به این جشن اعتبار بخشیدند. آنها با توجه به سن فرد، همان تعداد شمع را بر روی کیک میچیدند و هر ساله با گذشت عمر انسان، یک شمع به تعداد این شمعها اضافه میشد.
طبق کتاب “رکوردهای جهانی گینس”، این یکی از شناختهترین آهنگها در زبان انگلیسی است، و در ابتدا بعنوان سرودی در مدرسه برای دانشآموزان خوانده میشد. در سال ۱۸۹۳، دو معلم مدرسهی اهل کنتاکی، پتی و میلدرد هیل، نتهایی را با عنوان “صبح همگی بخیر” یعنی همان “Good Morning To ٍEveryone” نوشتند. این آهنگ در کتابی برای معلمان مدرسه منتشر شد. معلوم نیست چه کسی کلمات را به “Happy Birthday to you” تغییر داد، اما در سال ۱۹۳۳، این آهنگ در بین آثار موزیکال ایروینگ برلین بود. در آن زمان یکی از خواهران هیل شکایت کرد و ادعا کرد که آنها از این آهنگ نسخهبرداری کردهاند. خانواده میلدرد هیل در این شکایت پیروز شدند و دادگاه حکم را علیه شخصی که از این آهنگ کپیرایت کرده بود و امروزه هنوز هم وجود دارد، صادر کرد. با وجود این، در حقیقت برخی بر این باورند که این آهنگ تا سال ۲۰۳۰ تحت حق کپیرایت باقی خواهد ماند.
اعتقاد بر این است که اولین کیک تولد واقعی در قرون وسطی در آلمان ساخته شده است. آلمانی ها روز تولد کودکان را با کیک جشن میگرفتند، آنها این جشن را “kinderfest” مینامیدند. در آن زمان کیک در اصل یک محصول کمی زبر و بیمزه بود و بیشتر شبیه نان میماند، ولی بعدها به یک خوردنی شیرینتری تبدیل شد و به اصطلاح “Geburtstagorten” نامیده شد. در قرن هفدهم، کیکها با جزئیات بیشتری، از جمله پودر شکر و لایههای اضافی آماده و با تزییناتی مانند گل دیزاین شدند. با این حال تنها افراد مرفه و ثروتمند جامعه میتوانستند این کیکها را بخرند، چراکه قیمت مواد سازنده آن کیکها بسیار بالا بود. در قرن هجدهم، ظروف غذا و پخت و پز، قابل دسترستر و در نتیجه ارزانتر بود. در پی این، قیمت کیکها نیز به طور قابل توجهی کاهش یافت و سپس تعداد کیکهای تولید شده نیز به میزان چشمگیری افزایش یافت.
یکی از نظریهها این است که تاریخ شروع گذاشتن شمع بر روی کیک از یونان باستان آغاز شد. یونانیهای بمنظور احترام گذاشتن به آرتمیس، خدایان ماه، کیکهای خود را بشکل گرد میپختند. شمعهای روشن بر روی کیک نمادی از درخشندگی ماه بود و دودی که از این شمعها بالا میرفت، رساننده دعاها و آرزوهایشان به خدایانی بود که در آسمانها زندگی میکردند. با این حال بعضی از محققان معتقدند که این سنت در واقع در آلمان آغاز شده است، جایی که شمعی بر روی کیک گذاشته میشد تا “نور زندگی” را نشان دهد.
امروزه، در بیشتر فرهنگها، تولد را با کیک، شمع روشن و یک آهنگ مخصوص تولد، جشن می گیرند. تعداد شمعها معمولا سن فرد را نشان میدهد. بسیاری معتقدند که باید درهنگام فوت کردن شمعها چشمهای خود را بست و آرزویی کرد و با یک نفس همه شمعها را فوت کرد. آنها همچنین معتقدند که آرزوی خود را نباید به کسی گفت، وگرنه آن آرزو هرگز برآورده نمیشود.